Monthly Archives: January 2012

Manjanya saya.

Manjanya Saya..

Bismillahirrahmnirahim

“Ya Allah..banyaknya kerja!”
Mata liar melihat senarai kerja yang perlu dilaksanakan.
Perasaan bercampur baur.
Entah bagaimana saya mahu mendefinisikan perasaan itu.

Tiba-tiba..
Saat saya sedang mengira-mengira betapa betapa banyaknya tanggugjawab yang perlu dilaksanakan, saya bertemu dengan satu penulisan yang membuatkan saya terkedu.

Terkesima…

“Pencerahan bukan untuk orang manja” tajuknya.

………………………………………………………………………………………………………

Pencerahan bukan untuk orang manja
Pencerahan bukan untuk orang yang manja.

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Da’wah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti-yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.

Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
Bukan bagi yang meletakkan da’wah hanya untuk mencari calon akhawat sebagai sang isteri,
-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.

Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh jarah wa ta’dil harakah ini dan itu.

Da’wah bukan untuk orang yang ikut liqa hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
Da’wah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
Da’wah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.

Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
Da’wah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, da’wah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa da’wah
Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.

Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Da’wah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda.
Berbahagialah seadanya.

…………………………………………………………………………..

Saya menghitung diri.
Terlalu kerap menuturkan.

“saya busy..saya sibuk..saya penat..saya letih..”

Adakah ini petandanya saya terlalu manja?

Ya Allah, tabahkan hamba-Mu.

Musafir asing.

Advertisements

1 Comment

Filed under Tarbiyah

Daurah Ini Sungguh Kool

Leave a comment

Filed under Tarbiyah

Jaulah sumpah kool (bahagian akhir)

sambungan ketiga. Fuh..!

Bismillahirrahmanirrahim..

Cerita ceriti di PICC.

Kami berada di PICC selama 2 hari, dari matahari mula naik segalah hinggalah bulan tinggi menjengah. Tapi, subhanallah.. Rasa sangat seronok berada di sana sampai tak sedar masa berlalu dengan cukup pantas . Tapi, kalau dibandingkan berada di dewan kuliah atau bed side teaching dari jam 9 pagi ke 12 tengah hari pun, saya dah rasa pening-pening lalat. Osem kan? Subhanallah.

Saya rasa bersyukur tahap Super Saiya kerana Allah telah memilih saya dan akhawat untuk hadir ke acara bakar semangat ini. Ya Allahuakbar, kini saya sedar RM100 + duit tambang dan segala kepenatan menguruskan jaulah ini tidak mampu membayar ilmu dan semangat yang saya dapat di sini. Walaupun dah 2 minggu berlalu, saya masih merasakan getaran semangat daripada Sheikh-sheikh yang sangat komited menyedarkan kami yang lalai dan tak sedar diri.  Setiap kata-kata speaker sangat menusuk dan menggoncangkan hati  yang kering. Malah, hiburan yang disajikan juga padat dengan peringatan yang berkuasa tinggi. Lebih hebat , ada penghibur yang berjaya menyentuh hati hingga mengalir air mata ini. Saya tak pernah pergi acara hebat seperti ini. Sumpah osem! Alangkah bagusnya kalau kesemua akhawat yang saya kenal dapat turut serta dan menyedut aura ini! Wallahi!

Continue reading

2 Comments

Filed under Uncategorized

Jaulah yang osem (bahagian 2)

Assalamualaikum

Ok, jom sambung coret-coret tentang jaulah Ohsem Twins of Faith hari tu. Kali ini, terasa nak menulis dalam bahasa Melayu lah. Boleh kan? Tapi sebelum itu, nak susun semua jari yang ada untuk minta maaf sebab saya akan menggunakan bahasa yang agak kurang formal. Tapi saya akan cuba menjaga tatabahasa dan ejaan bagai menatang minyak yang penuh, yalah, bahasa kan jiwa bangsa ? huhe.p

Hari yang dinanti-nantikan pun tiba.

23 Disember 2011.

Petang itu, debaran pun semakin rasa. Bukan apa, kereta api akan bertolak jam 6.15 pm. Tapi ada antara kami yang habis kelas pukul 5. Kami ada 18 orang, kesemuanya berkumpul di Fair Park. Nak angkut semua orang ke train station dengan kereta – kereta comel seperti kancil dan kelisa memang agak sempuuttt.. Tak masuk lagi masa kecemasan untuk merempuh traffic jam di kala manusia berpusu-pusu pulang dari tempat kerja. Terpaksalah merempit ala-ala Adnan Semput . Alhamdulillah ada pasukan bantuan  kemanusiaan daripada mak cik Not dan ayah Shamim. Mereka sempatlah meluangkan masa menghantar beberapa kerat lagi manusia yang tersadai di Fair Park.

Ketika saya dan Aslah selesai menghantar akhawat ke train station, kami pun berlumba-lumba kuda memecut pulang ke Fair Park. MPV mak cik Not sudah bersedia untuk menghantar satu lagi gerombolan akhawat termasuk kami berdua. Masa tu, jam sudah pun berdetik sekitar 6.03 petang.

Wohaaa..Jantung dah berlari laju ( baca: running fast) seperti Ferrari dan perasaan dah bercampur baur macam rojak buah. Cuaknya..cuaknya. Dalam hati, saya berbisik sendiri, “Tak apa, tawakkal kepada Allah. InshaaAllah, kalau kita mulakan pekerjaan dengan niat yang ikhlas kerana-Nya, Allah pasti memudahkannya, ” saya menelan air liur positif.

Continue reading

Leave a comment

Filed under kembara, Tarbiyah

Islamic Culture or Culture of Islam

Islamic culture or culture of Islam.

Bismillahirrahmanirrahim.

Last a couples of weeks, my twin jaulah ( Ina) and I were assigned to write an account on one of the talks in Twins of Faith conference which was held in Putrajaya. It is called “Wartawan Muda assignment”. Our topic is ” Islamic culture or Culture of Islam” by Dr Abu Ameenah Bilal Philips.

Let’s start off our journey with an inspiring biodata of  Dr Bilal Philips.

Dr Abu Ameenah Bilal Philips is a Jamaican Canadian Islamic Scholar who converted to Islam in the early seventies after journeying politically and intellectually from Christianity to Communism. Shortly after his reversion to Islam, he embarked on a spiritual academic journey to the other side of the world seeking Islamic knowledge. This journey took him to Saudi Arabia where he completed a BA in Islamic studies in Madeenah, and an MA in Islamic Theology in Riyadh, then to the University of Wales, UK, where he completed a PhD in Islamic Theology in the early nineties.

Dr Bilal subsequently founded and headed, in 2008, the English medium Islamic studies department of Knowledge International University (www.kiu.org), who’s Chancellor is Shaikh Dr. ‘Abdur-Rahman ibn ‘Abdil-Azeez Al Sudais and who’s President of the board of trustees is Shaikh ‘Abdul-Azeez ibn ‘Abdullah Al Shaikh, Mufti of Saudi Arabia. More recently, in 2009, Dr Bilal Philips founded and headed the College of Da’wah and Islamic Culture (English Section), Omdurman Islamic University, Sudan, and established and directed Preston International College (www.prestonchennai.ac.in) in Chennai, India. In March of this year (2010) Dr Abu Ameenah Bilal Philips launched, for the first time in history, an accredited tuition-free BA in Islamic Studies degree course at the Islamic Online University (bais.islamiconlineuniversity.com).

…………………………………………………………………………………..

Have you ever heard about “bride burning”? It is a tragic phenomenon which happens widely in several countries especially is India, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka.  Have a look at this video.

It was reported that three-hundred Pakistani women are burned to death each year by their husband’s families.

“According to the association’s findings, bride burning every year accounts for the violent death of at least 300 women, perpetrated most often by the victims’ husbands or husbands’ families,” said the association’s Shamoon Hashmi.

Bride burning is described as a form of domestic violence.  It happens when “the husband and/or in-laws who  determine that the dowry (a gift given from the daughter’s parents to the husband) found it is  inadequate and therefore attempt to murder the new bride to make the husband available to remarry or to punish the bride and her family. In a few countries such as India and Pakistan ,dowry size is a reflection of wealth.

Ironically, this happens in large Muslim-populated countries. Even though this practice is originally a Hindu culture, but a lot muslims  in those countries are still practising it. Subsequently, confusion arises whether Islam permits violence and on the same time, promotes peace.

In this talk, Dr Bilal Philips has enlightened the audience with “never-ended list” of cultures which are practised by muslims around the world. What make us concern is, a number of these practices are contradicted with Islamic teaching and values,  for example ; dowry giving which is adapted from Hindu custom. In Hindu culture, women have no value. When a daughter marries a man, her family must pay an amount of money as a compensation to take the her “ so-called burden/bad luck” away from the family.  Therefore, a lot of brides’ family request expensive dowry . If they do not satisfy with the dowry, they would abuse the daughter in law.

In contradiction to that, in Islam, dowry or “mahar” is a obligatory gift which a husband must give to his wife as an expression of desire to marry her. Hence , “mahar” is a right of a wife.

 “And give to the women (whom you marry) their Mahr (obligatory bridal-money given by the husband to his wife at the time of marriage) with a good heart”
[al-Nisa’ 4:4] 

Islamic culture and culture of  Islam are two different things.
Islamic culture is the activities or ceremonies which are practised by the muslims . However there is no guarantee that these practices are based on Al Quran or authentic Sunnah. They might be a mixture of ancient customs and unrecognized religious values which then had been inherited from the ancestors.

On the other hand, culture of Islam is totally different.
According to Dr Bilal Philips, it is produced by people who practised Al Quran and Sunnah. They do not conflict the Islamic teaching in term of  faith, cultures, life styles , morals etc. They learn and understand the fundamental teaching of Islam .They convey the principles into daily life activities without compromising the true values.

We were surprised to know that there are numbers of practices among Muslims in Malaysia which are not actually based on strong and authentic Islamic sources. This is the list:

 

1.  Yaasin recital when someone dies.  There source/hadith is unauthentic.

berdoa dalam bersanding.-sekadar gambar hiasan. no offence.

2.  Bersanding/menepung tawar during wedding ceremony.  The purpose of this tradition is to ask the guest’s blessing. This is Hinduism belief.

3. Circumcision is commonly done among boys at age around 11-12 years old in Malaysia. It should be done at day of 7 as the Prophet did it to his grandchildren. It causes less pain and less embarrassment.

4.  Maulidurrasul celebration. The prophet, sahabat, tabie’ tabiien did not hold any celebration on the Prophet’s birthday.  It was reported that Syiah group in Egypt has first started it.  There is no authentic source supports this practice.

But mind you, there are certain practices are still permitted in Islam as long as they do not collide the Islamic principles and beliefs. 

As a conclusion, it is important for us to acquire knowledge in order to ensure that our belief and actions are based on strong Islamic evidence and sources. We can’t simply “follow the flow” or “imitate” what the majority do without understand the “dalil” or reasons behind the actions. Once the knowledge is gained, it is then time to put it into action.

Action without knowledge is in vain.
Knowledge without action is insane.
Both without Ikhlas is lost.

note: This writing is based on the talk. We may be correct  or we may be wrong in interpretating  the content. If you find any errors or misinterpretation, please let me know by emailing at shazwani.othman@gmail.com.

Leave a comment

Filed under Uncategorized