Category Archives: Uncategorized

mercun

mercun.

dah macam di syria.

taqabbalhuminna waminkum.

 

1 syawal 1343

Advertisements

Leave a comment

August 7, 2013 · 4:13 pm

kembali.

kembali.

keep calm.
inshaallah.

moga ini menjadi medan menghisab diri.
yang makin jauh.
dan lemah.

allah.

musafir asing.

Leave a comment

August 5, 2013 · 3:12 pm

akak, kenapa sekarang dah tak macam dulu?

tiada kata seindah kenangan.

Apabila kenangan lalu mengusik..

akak..
saya rindu bila akak…

akak..
saya rindu masa akak…

akak..
kami rindu waktu akak sampaikan…

akak, kenapa sekarang dah tak macam dulu?

……………………………………………..

adik,
dulu lain..
sekarang pun lain.

kelainan sesuatu keadaan itu terhasil mengikut kemampuan kita mengharungi liku-liku kehidupan.

jika engkau merasakan payah, maka tandanya peringkat ketahananmu telah bertambah.

jika engkau merasakan tidak selesa,
itu tandanya allah sedang mentarbiyahmu.

jangan dibandingkan dahulu dan sekarang.
kerana dahulu engkau senaif bayi.
kini engkau telah dewasa.
selayaknya engkau menerima cabaran insan dewasa.

senyumlah adikku.
senyumlah.
walau apa pun ujian menghambat.
engkau kekal sebagai adikku.
hingga ke akhirnya.

kembaliku dengan kenangan bersamamu.
-musafir asing-
28 ramadhan. 1434.

Leave a comment

August 5, 2013 · 2:42 pm

Bezanya engkau dan mereka.

Akhawat Filllah,

Sekadar renungan untuk aktivis dakwah

Di kala batalion dakwah sedang bertungkus lumus melaksanakan shahadatul haq dan program dakwah,
Jangan pula kita hanya menjadi penonton kepada realiti ummah.
Masihkah kita tidak sedar bezanya pelaksana dakwah dan pemikir dakwah?

Pelaksana dakwah hanyalah mereka yang hanya memerhati dan memerhati.
Hanya menanti kerja menjemput mereka.
Hanya menunggu kerja turun dari langit dan jatuh ke riba.
Oh, mudahnya hidup jika begitu.

Tatkala tentera syuhada lain sedang berhempas pulas melaksanakan tugas, mereka hanya bersorak, bertepuk tangan di barisan belakang. Kononnya memberi sokongan.
Sesekali “meng” like dan menyaringkan suara “ Eh, kalau ada apa-apa kerja, bagitaulah.”

Ahhh.. jika dahulu kita berkelakuan begitu, mungkin masih boleh diterima.
Tetapi di saat ini, tatkala pelbagai daurah, taujihat dan amaran telah dihenyakkan,
masihkah tiada perasaan malu jika penggerak Ad Din berperwatakan sebegitu?
Tidak proaktif!
Muntij zero!
Sungguh! kami tidak perlukan sorakan kosong!
Yang kami perlukan adalah kudratmu! Tenagamu! Ideamu yang tidak kering dan bermusim!

Dakwah bukan jalan mudah.

Jadi, bagaimana pula dengan pemikir dakwah?

“Sesunguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda ulul albab. Iaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri ataupun duduk ataupun baring dan mereka banyak berfikir mengenai penciptaan langit dan bumi kemudian berkata ‘Wahai Tuhan kami, kamu tidak menciptakan ini engan sia-sia, maha suci engakau, maka peliharalah kami dari siksa api neraka. (Surah ali-’Imran:190-191)

Merekalah kader yang sentiasa berfikir.
Dalam fikir mereka, ada zikir.
Dalam duduk, dalam baring, dalam berjalan, dalam berlari mereka,
Ada fikir. Ada zikir.

Ya, mereka bukan daie bermusim.
Mereka bukan penagih kerja semata-mata,
Merekalah Ulul Albab!
Merekalah yang mencipta kerja!
Mereka  memerhati,  mencetus idea dan gerakan!
Tanpa perlu disebat punggungnya dengan cemeti,
Mereka lah kuda dakwah berlari laju di medan.
Tidak gentar! Tidak bacul! Tidak pengecut!

Kerana Ilah mereka adalah Allah.
Bukan study! bukan assignment menggunung! bukan kenduri kendara! Bukan kerjaya !bukan cuti sakan dengan family semata! bukan sibuknya nak jumpa nenek sedara, ipar duai, tunang bagai!
Kerana semua itu hanyalah alat! Bukan matlamat!

Aduhai..di mana janji-janji kita?
Di mana sumpah rabitah kita?
Jikalau belum bekerjaya pun sudah lari daripada medan,
Bagaimana nanti apabila sudah sibuk dengan on call bagai, suami isteri, anak pinak?
Di mana letaknya nanti dakwah dan tarbiyyah di hati mu?

Golongan mana yang engkau mahu pilih?
Adakah mahu menjadi sahabat kepada As Sabiqunal awwalun,
Yang yakinnya pada As Syahadah menggunung tinggi.
Atau sekadar serpihan umat pasca Fathu Makkah?
Yang hanya mengucap syahadah setelah kecutnya jiwa melihat berbondong-bondong manusia tunduk kepada Islam?

Adakah engkau mahu berdiri di belakang saff Abu Bakr, Umar, Uthman dan Ali?
Yang tegar mempertahankan Islam tanpa bermusim,
Atau hanya sekadar mahu menjadi seperti Abu sufyan yang bagaikan menjilat ludah sendiri,
Yang hanya menumpang megah setelah Islam menjadi gah!
Walhal ketika Islam perlukan kau, kau lari mencicit meninggalkan medan perang!
Ahh, sungguh memalukan!

Jalan ini sememangnya sumpah panjang.
Dan gerabak kereta api yang melaluinya juga tidak pernah berhenti bergerak.
Ia bergerak maju bersama deruan dakwah.
Ia tidak sedikit pun menunggu kita.
Atau berasa terkilan jika kita keluar melompat daripada perutnya.
Kerana sudah tertulis bahawa, setiap zaman dan ketika, pasti ada jiwa yang akan mewarisi legasi dakwah ini.

Kalaupun ada jiwa yang gugur lantaran futur,
Sedikit pun tidak merugikan dakwah.
Kerana sudah menjadi sunnatullah,
Bahawa dakwah tidak pernah akan rugi.
Ya! Tidak pernah!
Yang rugi adalah kita yang meninggalkannya!
Ya! Aku, engkau, dia dan mereka yang meninggalkannya!

Takbir!

3 Oktober 2012
2.30 am
RI Firdausi.

1 Comment

Filed under Uncategorized

Kerana dia bukan Ikhwah

Assalamualaikum wbt.

(Wah, tajuk sensasi tak hengat! Tapi sabar dulu. Baca sampai habis. )

Sudah lama rasanya saya tidak menulis secara santai sambil minum jus oren dan mengunyah kerepek ubi. Kebelakangan ini, kebanyakan entry (err..banyak ke entry?) lebih bersifat tacing sambil diiringi instrumental piano Yiruma (macam blog Mardhatillah Seeker tu. Kali terakhir  rasanya masa tulis pasal Jaulah Twins of Faith tu. Lepas tu, konon-kononnya saya nak  istiqomah menulis ala-ala ustazah pilihan, tapi jauh di sudut hati ini, sangatlah nak berhuha-huha dengan akhwat sikit. Sebabnya sebelum Mak Cik Tarbiyyah dan Pak Cik Dakwah datang menyapa , saya adalah kategori sengal huha juga. Sekarang pun, masih ada sikit manja-manja huha, tapi dengan akhwat je tau. Alaa, lagipun saya rasa 99.99 % pembaca blog ni adalah akhwat pun kan? 0.01 % lagi tu adalah golongan bakteria berstatus ikhwah. En? Huhu. So, saya nak tulis secara lalalala, boleh tak? peace. (sebab tu tak digalakkan promote blog musafir asing ni di khalayak ramai, kalau tak saya nak tuntut royalti. cewah)

Alhamdulillah, saya dan keluarga baru sahaja pulang dari KLIA, menghantar adik lelaki saya yang pulang ke Mesir, bumi Anbiya. Aiwah! Macam ada jejaka ambil jurusan ustaz-ustaz pula kan dalam keluarga saya? Best nya kalau ada ustaz dalam famili, tapi semua itu hanyalah igauan mimpi, cewah! Adik saya bukan mengambil jurusan agama, syariah, al quran dan kawasan yang sewaktu dengannya. Dia adalah pelajar jurusan Dentristry JPA di AlAzhar.

Hmm.. Sebenarnya,saya bukanlah nak sangat menulis tentang kehidupan peribadi. ye lah, namapun musafir asing kan? Kenalah anonymous sikit.  Tapi entah mengapa saya merasakan saya perlu mencoretkan sesuatu yang mungkin kelihatan personal, tetapi ada matlamat yang lebih besar yang saya ingin ketengahkan.

Saya bukanlah daripada kalangan keluarga tarbiyyah, ibu dan ayah tak pernah pun ikut sebarang bulatan, bulat-bulat kecil atau bulat-bulat besar gembira. Adik beradik pun sama. Cuma  semasa adik saya mula sampai di Mesir, adalah juga dengar adik saya cuba diDF oleh abang-abang bulatan gembira di sana. Katanya, ramai abang-abang daripada pelbagai jemaah cuba memancing. Saya tak kisahlah, jemaah mana pun. Masa tu, saya memang excited tahap Dewa Naga. Doa-doalah dia akan “diikhwahkan” satu hari nanti.

Tapi… Kusangka panas hingga ke petang, rupanya salji di tengah hari. (Erk?)
Baru-baru ini, saya sempat bercurhat dengan adik. Sebenarnya, walaupun dia sudah berada di Malaysia sejak bulan Jun lepas, saya hanya sempat berjumpanya untuk beberapa kali sahaja. Boleh dikira dengan jari . Dan tempoh berjumpa pula sangatlah singkat, mungkin sehari dua sahaja kerana saya bukanlah seorang ahli Dewan Undangan “Pulang Bermalam Setiap Minggu “(PBSM). Mujurlah, kami sempat beraya bersama, jadi tempoh masa cuti beraya ini saya cuba manfaatkan sebaik mungkin untuk mengorek perkembangan tarbiyyah dirinya. Kalau bukan saya, siapa lagi yang akan lakukannya. Kan?(Sila anggukkan kepala sekarang)

Cuma, perkembangan terbaru agaklah menggusarkan jiwa raga mahupun bakul nuraniku. Dia semakin hari semakin larut dan cair dengan kehidupan jejaka-muda-perasan-ensem ( eh, ada orang nak muntah ke? T_T). Dah jarang pergi berbulatan gembira, beriadah dengan abang-abang ikhwah. Rutinnya sangatlah cliche. Pagi pergi kelas, petang balik rumah, makan, minum, buat assignment, kalau cuti, pergi travel suka-suki dengan kawan-kawan, sibuk main rugbi memanjang. Oh ye, lagi satu yang agak memeningkan kepala adalah human interpersonal skill nya yang ala-ala mesra alam, tumbuhan dan haiwan serta rupa yang err..(malas nak describe) yang menyebabkan dia ramai kipas-susah-mati. Bila dapat tahu ada yang cuba test market dengan adik saya, saya pula yang stress. Tapi 2×5 je pun kedua-dua belah pihak.

(Tak apa takpa..Mungkin Mak Cik Tarbiyyah tak sampai lagi. Tapi geram jugaklah tengok Incik Jahiliyyah ni berlegar-legar dengan golongan remaja macam mereka ni. )

Bila tanya, kalau waktu free, buat apa? Jawabnya sambil tersengih ala-ala kerang dalam kuew teow goreng, “Tarappa..lepak dengan member je!”. Tepuk dahi! Pap!

Sroot..sroott.. (menangis laju-laju sambil menghenjut bahu).

Untuk seketika, saya tersedar bahawa tempat di mana kita dicampakkan tidak sekali-kali menjanjikan jaminan tarbiyyah. Hatta dihantar ke bumi himpunan Anbiya sekalipun, jika kita tidak berusaha mengejar kereta api tarbiyah, maka statiklah kita tanpa peningkatan atau menjadi lebih teruk daripada sedia ada (nauzubillah).

Astaghfirullah azim, tiba-tiba saya menjadi sedikit stress. Ketika saat saya berhempas pulas mentarbiyyah adik-adik orang lain, keluarga saya sendiri tidak tertarbiyyah. Itu belum masuk lagi ibu, ayah dan adik perempuan saya. Dan lebih menakutkan lagi, sepupu sepapat saya di luar sana. Allah..allah..Allah.. Apa saya nak jawab depan Allah nanti? Dah buat ke Shahadatul Haq kepada keluarga sendiri? Oh, tiba-tiba saya rasa diri mengecil , lebih kecil daripada bakteria Streptococcus Aureus. Arghh malunya!

…………………………………………………………………………………………………………….

Quality vs Quantity.

Ya, saya memang jarang balik rumah. Paling kerap pun, sebulan sekali. Ada beberapa kali, selepas 2-3 bulan, baru balik. Bukan sengaja tak mahu balik, mengira faktor jarak, tambang yang pergi balik mahu menelan RM100 sekali perjalanan. Tambahan pula, selain tanggungjawab pada study, sebenarnya sangat banyak perkara yang menuntut saya untuk tidak balik. Perlu berjumpa dengan akhwat dan berqodoya untuk perancangan tarbiyyah adik-adik dan diri sendiri, daurah, jaulah, DF dan sebagainya. Sejujurnya, saya terpaksa meletakkan “berukhwah dengan famili” dalam check list mutabaah amal saya supaya saya sentiasa diingatkan untuk “kutip markah” untuk amalan ini. Wah! Sibuk sangat ke cik musafir asing oi? Peluh besar.

Jadinya, saya memang kalah daripada segi kuantiti masa bersama keluarga. Tetapi, alhamdulillah setiap kali saya pulang, biasanya kami akan beraktiviti bersama. Caranya, first thing first, jangan bawa pulang buku akademik (cewah, alasan ke?). hehe. Tapi memang saya tak study pun kalau pulang weekend. Memang dikhaskan bersama keluarga. Biasanya kami akan beriadah bersama, keluar makan-makan, balik kampung jenguk atok dan shopping~.
Tapi kan, lepas saya bercurhat dengan adik lelaki saya baru-baru ini, saya baru tersedar, berapa banyak masa sebenarnya yang saya sudah gunakan untuk mentarbiyyah ahli keluarga saya?
Berapa banyak kali saya menyelitkan unsur-unsur tazkirah ketika bersembang dengan keluarga?
Berapakah kepekatan tarbiyyah saya di hadapan ahli keluarga berbanding ketika saya bersama akhwat?

Sekali lagi, nangis laju-laju..

Sebenarnya, bukan saya tiada pengaruh untuk mentarbiyyah mereka, terutama adik lelaki saya. Sejujurnya, dia lebih thiqoh pada saya berbanding pada mak ayah. Dia lebih mudah bercurhat tentang dirinya, meminta pendapat, dan bermanja-manja dengan saya berbanding orang lain. Rahsianya, mungkin saya ada sedikit skill menDF adik-adik akhwat yang suka dibelai-belai itu. Maka, saya menggunakan pendekatan “belaian” untuk adik saya.
Keluar makan berdua, jalan-jalan sambil bersembang, peluk cium itu dah tak janggal dah.
Tapi, sejauh manakah taktik itu berkesan untuk mentarbiyyah seorang bernama lelaki? Cewah, ayat kontroversi.

Kerana bagi saya, skill DF dan skill tarbiyyah adalah berbeza. Dakwah fardhiyyah menuntut kepada kekuatan ukhwah berbanding skil tarbiyyah memerlukan kekuatan, strategi tarbawiy, kefahaman terhadap persoaliti dalaman mad’u. Lelaki dan perempuan tidak sama. Maka skill untuk mentarbiyyah lelaki dan perempuan juga tentulah berbeza.

Saya teringat semasa saya menghadiri beberapa siri daurah di Kolej Maha Busy itu dan Kerajaan Bersatu, saya dan beberapa orang akhwat sering merungut jika ikhwah lebih kurang sebaya kami yang menyampaikan pengisian kepada adik-adik kami. Bukan sebab ikhwah tu tak best ke, tapi approach mereka sangatlah berbeza dan rasa macam..err abaikan. Kesian adik-adik akhwat kami kena psycho dan menjadi semakin pening lalat dan langau apabila habis daurah. Tapi, dengar ceritanya, itulah cara Ikhwah. Mereka lebih psycho, tegak kedepan (baca: straight forward) dan mind-torturing. Dan cara inilah yang menggegarkan jiwa adik-adik ikhwah.

Berbeza dengan adik-adik akhwat, mereka lebih tersentuh dengan kelembutan, analogi, belaian dan sebagainya. Tapi, ofkoslah pendekatan ini hanya valid untuk tempoh awal mentajmik mereka. Tapi, bila dah ada keFAHAMan, dah lalui ISK, SH dengan pekatnya, pendekatan kader pula perlu dikerah. So, jangan ingat akhwat ni sepanjang masa lemah lembut binti gemalai ya. Ada masa, kami boleh menjadi lebih garang daripada singa. Biasalah, kami pun nak jadi asadullah jugak! Nak berjihad, bolot pahala dakwah dan masuk syurga jugak!

Emm..Selama beberapa tahun saya bergelumang dengan arena D&T ni, saya merasakan berurusan dengan akhawat lebih mudah berbanding dengan ikhwah. Yelah, ikhwah pun tak kenal, macam mana nak berurusan apatah lagi mentarbiyyah ahli keluarga yang lelaki. Aiwah!

So, nak dipendekkan cerita, selain kekangan masa, kelemahan saya sendiri untuk mentarbiyyah ahli keluarga begitu merunsingkan kepala. Kalau diikutkan hati, saya berpendapat, mentarbiyyah adik lebih mudah berbanding ahli keluarga yang lebih tua. Jiwanya lebih dekat dan lembut. Hmm..tapi itulah. Kalau kita berseorangan sahaja melakukan kerja dakwah, maka akan sedikit perlahan langkahan. Inilah kepentingan berjemaah. Kerana jemaah yang muntij akan menghasilkan sinergi. Kalau sifir biasa-biasa, 1 +1 = 2 tapi sinergi menghasilkan 1+1 = 3 atau 4 atau 5. Itulah dinamakan sinergi.
Tapi macam mana nak hasilkan sinergi dalam berdakwah dengan keluarga ya? Takkan nak tunggu ber B***** *****m dulu (perlu dicensored kan, kalau tak hadek-hadek bulatan gembira akan melompat eksaited tanpa sebab. Abaikan. Ok tengsbai).

Tak apalah, mungkin Allah nak suruh saya muhasabah lagi dan mencari strategi dakwah kepada ahli keluarga sendiri. Kita sering melaungkan kata-kata semangat nak masuk syurga dengan akhawat/ikhwah, tapi pada ahli keluarga sendiri, mestilah kena usaha lebih sikit untuk tarik mereka sama-sama masuk syurga firdausi kan?

Baik! Sampai di sini dulu saya menulis. Doakan saya ya? Dan famili saya ya?

p/s 1: Betul lah, orang yang ensem/lawa ni banyak mujahadahnya. Biarlah tak ensem/lawa di mata manusia. Tapi kachak dan jelitha di mata Allah dan rasul!
p/s 2: siapa nak tolong meng ikhwah kan adik saya? tapi, direct contact ikhwah-akhwat diHARAMkan sama sekali. (sambil buat tanda pangkah).

musafir asing.

7 Comments

Filed under Uncategorized

Jaulah sumpah kool (bahagian akhir)

sambungan ketiga. Fuh..!

Bismillahirrahmanirrahim..

Cerita ceriti di PICC.

Kami berada di PICC selama 2 hari, dari matahari mula naik segalah hinggalah bulan tinggi menjengah. Tapi, subhanallah.. Rasa sangat seronok berada di sana sampai tak sedar masa berlalu dengan cukup pantas . Tapi, kalau dibandingkan berada di dewan kuliah atau bed side teaching dari jam 9 pagi ke 12 tengah hari pun, saya dah rasa pening-pening lalat. Osem kan? Subhanallah.

Saya rasa bersyukur tahap Super Saiya kerana Allah telah memilih saya dan akhawat untuk hadir ke acara bakar semangat ini. Ya Allahuakbar, kini saya sedar RM100 + duit tambang dan segala kepenatan menguruskan jaulah ini tidak mampu membayar ilmu dan semangat yang saya dapat di sini. Walaupun dah 2 minggu berlalu, saya masih merasakan getaran semangat daripada Sheikh-sheikh yang sangat komited menyedarkan kami yang lalai dan tak sedar diri.  Setiap kata-kata speaker sangat menusuk dan menggoncangkan hati  yang kering. Malah, hiburan yang disajikan juga padat dengan peringatan yang berkuasa tinggi. Lebih hebat , ada penghibur yang berjaya menyentuh hati hingga mengalir air mata ini. Saya tak pernah pergi acara hebat seperti ini. Sumpah osem! Alangkah bagusnya kalau kesemua akhawat yang saya kenal dapat turut serta dan menyedut aura ini! Wallahi!

Continue reading

2 Comments

Filed under Uncategorized

Islamic Culture or Culture of Islam

Islamic culture or culture of Islam.

Bismillahirrahmanirrahim.

Last a couples of weeks, my twin jaulah ( Ina) and I were assigned to write an account on one of the talks in Twins of Faith conference which was held in Putrajaya. It is called “Wartawan Muda assignment”. Our topic is ” Islamic culture or Culture of Islam” by Dr Abu Ameenah Bilal Philips.

Let’s start off our journey with an inspiring biodata of  Dr Bilal Philips.

Dr Abu Ameenah Bilal Philips is a Jamaican Canadian Islamic Scholar who converted to Islam in the early seventies after journeying politically and intellectually from Christianity to Communism. Shortly after his reversion to Islam, he embarked on a spiritual academic journey to the other side of the world seeking Islamic knowledge. This journey took him to Saudi Arabia where he completed a BA in Islamic studies in Madeenah, and an MA in Islamic Theology in Riyadh, then to the University of Wales, UK, where he completed a PhD in Islamic Theology in the early nineties.

Dr Bilal subsequently founded and headed, in 2008, the English medium Islamic studies department of Knowledge International University (www.kiu.org), who’s Chancellor is Shaikh Dr. ‘Abdur-Rahman ibn ‘Abdil-Azeez Al Sudais and who’s President of the board of trustees is Shaikh ‘Abdul-Azeez ibn ‘Abdullah Al Shaikh, Mufti of Saudi Arabia. More recently, in 2009, Dr Bilal Philips founded and headed the College of Da’wah and Islamic Culture (English Section), Omdurman Islamic University, Sudan, and established and directed Preston International College (www.prestonchennai.ac.in) in Chennai, India. In March of this year (2010) Dr Abu Ameenah Bilal Philips launched, for the first time in history, an accredited tuition-free BA in Islamic Studies degree course at the Islamic Online University (bais.islamiconlineuniversity.com).

…………………………………………………………………………………..

Have you ever heard about “bride burning”? It is a tragic phenomenon which happens widely in several countries especially is India, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka.  Have a look at this video.

It was reported that three-hundred Pakistani women are burned to death each year by their husband’s families.

“According to the association’s findings, bride burning every year accounts for the violent death of at least 300 women, perpetrated most often by the victims’ husbands or husbands’ families,” said the association’s Shamoon Hashmi.

Bride burning is described as a form of domestic violence.  It happens when “the husband and/or in-laws who  determine that the dowry (a gift given from the daughter’s parents to the husband) found it is  inadequate and therefore attempt to murder the new bride to make the husband available to remarry or to punish the bride and her family. In a few countries such as India and Pakistan ,dowry size is a reflection of wealth.

Ironically, this happens in large Muslim-populated countries. Even though this practice is originally a Hindu culture, but a lot muslims  in those countries are still practising it. Subsequently, confusion arises whether Islam permits violence and on the same time, promotes peace.

In this talk, Dr Bilal Philips has enlightened the audience with “never-ended list” of cultures which are practised by muslims around the world. What make us concern is, a number of these practices are contradicted with Islamic teaching and values,  for example ; dowry giving which is adapted from Hindu custom. In Hindu culture, women have no value. When a daughter marries a man, her family must pay an amount of money as a compensation to take the her “ so-called burden/bad luck” away from the family.  Therefore, a lot of brides’ family request expensive dowry . If they do not satisfy with the dowry, they would abuse the daughter in law.

In contradiction to that, in Islam, dowry or “mahar” is a obligatory gift which a husband must give to his wife as an expression of desire to marry her. Hence , “mahar” is a right of a wife.

 “And give to the women (whom you marry) their Mahr (obligatory bridal-money given by the husband to his wife at the time of marriage) with a good heart”
[al-Nisa’ 4:4] 

Islamic culture and culture of  Islam are two different things.
Islamic culture is the activities or ceremonies which are practised by the muslims . However there is no guarantee that these practices are based on Al Quran or authentic Sunnah. They might be a mixture of ancient customs and unrecognized religious values which then had been inherited from the ancestors.

On the other hand, culture of Islam is totally different.
According to Dr Bilal Philips, it is produced by people who practised Al Quran and Sunnah. They do not conflict the Islamic teaching in term of  faith, cultures, life styles , morals etc. They learn and understand the fundamental teaching of Islam .They convey the principles into daily life activities without compromising the true values.

We were surprised to know that there are numbers of practices among Muslims in Malaysia which are not actually based on strong and authentic Islamic sources. This is the list:

 

1.  Yaasin recital when someone dies.  There source/hadith is unauthentic.

berdoa dalam bersanding.-sekadar gambar hiasan. no offence.

2.  Bersanding/menepung tawar during wedding ceremony.  The purpose of this tradition is to ask the guest’s blessing. This is Hinduism belief.

3. Circumcision is commonly done among boys at age around 11-12 years old in Malaysia. It should be done at day of 7 as the Prophet did it to his grandchildren. It causes less pain and less embarrassment.

4.  Maulidurrasul celebration. The prophet, sahabat, tabie’ tabiien did not hold any celebration on the Prophet’s birthday.  It was reported that Syiah group in Egypt has first started it.  There is no authentic source supports this practice.

But mind you, there are certain practices are still permitted in Islam as long as they do not collide the Islamic principles and beliefs. 

As a conclusion, it is important for us to acquire knowledge in order to ensure that our belief and actions are based on strong Islamic evidence and sources. We can’t simply “follow the flow” or “imitate” what the majority do without understand the “dalil” or reasons behind the actions. Once the knowledge is gained, it is then time to put it into action.

Action without knowledge is in vain.
Knowledge without action is insane.
Both without Ikhlas is lost.

note: This writing is based on the talk. We may be correct  or we may be wrong in interpretating  the content. If you find any errors or misinterpretation, please let me know by emailing at shazwani.othman@gmail.com.

Leave a comment

Filed under Uncategorized